Blogg

16 TIPS FÖR ATT FÅ MOTIVATION TILL TRÄNING

{{ author }} Rasmus Bojesen Indsendt i Oct 12, 2022

16 TIPS FÖR ATT FÅ MOTIVATION TILL TRÄNING

Motivation för träning ute och hemma – Hemmaträning är både bekvämt och enkelt att komma i gång med. I början är det lätt att göra de övningar man har planerat, men efter en tid kan det vara svårt med motivationen. Det handlar om att hålla sig till elden, så att träningen inte stagnerar, och man därför inte når sina mål. Träning hemma kan ske på många sätt, och både med och utan träningsmaskiner. Det viktigaste är att du från början väljer en träningsform som tilltalar dig och som du tycker är rolig. I takt med att du blir mer hooked på träningen kan du börja köpa den utrustning du behöver, vilket kan göra träningen ännu mer inspirerande och hålla motivationen på topp. Här får du 16 bra tips för att behålla en bra motivation till träningen. Dessa tips kan användas oavsett om du tränar hemma själv eller tillsammans med andra.

 

 1. Påminn dig själv om varför du tränar

 

Om du ibland kämpar med motivationen att träna, påminn dig själv varför du tränar. Det kan handla om att du vill gå ner i vikt, komma i bättre form eller ha större muskler. Skriv en lapp med vad som fick dig att börja träna. Häng lappen på kylen eller anslagstavlan och titta på den när du behöver den. En liten gul lapp där det står - "Jag vill ha ett sexpack, innan jag går på sommarlov" eller något liknande, borde nog motivera dig att fortsätta träna. De dagar då det är svårt att komma igång, titta på lappen och påminn dig själv om varför du tränar.

 

 1. Använd bilder

 

Ta bilder på dig själv med jämna mellanrum. Bilder är det bästa sättet att visualisera framsteg och det är lätt att se om det går åt rätt håll. Det är svårt att komma ihåg hur din kropp såg ut för en månad sedan, men bilder ljuger inte. Oavsett om det är viktminskning eller mer muskler är det superinspirerande att se hur det går framåt. Även de minsta detaljerna och förändringarna kommer att synas i bilden, även om du inte känner att det är några framsteg. Ta en bild med jämna mellanrum - kanske varannan eller var tredje vecka - och se hur din kropp förändras.

  

 1. Berätta för alla att du tränar hemma

 

Pratar du brett om din träning, och inte minst om dina mål, kommer du att bli mer engagerad i träningen. När du berättar för alla att du har börjat träna hemma eller på gymmet kommer dina vänner, kollegor och bekanta naturligtvis fråga om träningen – och du vill absolut inte säga att du har gett upp. När andra vet att du tränar kan du lättare dela med dig av goda råd om träning och inte minst om motivation. Träning är ett bra samtalsämne, och det finns fler som vill dela erfarenheter än du förväntar dig. Kanske hittar du till och med en ny träningspartner. Det finns många grupper på Facebook som du kan gå med i. Här kan du söka råd och vägledning, och du kan ge dina egna råd och erfarenheter.

 

 1. Använd sociala medier

 

Lägg upp bilder från ditt träningspass och visa alla hur du rockar. Det finns inget mer motiverande än att få inspirerande kommentarer på dina bilder. Om du känner för det kan du även lägga upp dina "framstegsbilder" från tips nr 2. Det är dock inte alla som vill lägga upp den här typen av bilder på sig själva på Facebook eller Instagram – om du vill, testa det. Kom också ihåg att kommentera och gilla andras träningsbilder. Snart kommer du att ha många "vänner" som du kan dela erfarenheter med.

 

 1. Få familjen att träna med dig

 

Träning ska helst vara ett familjeprojekt och träning är hälsosamt för alla åldersgrupper. Träning tar tid, men genom att involvera familjen blir det mer "lagligt" för dig att lägga extra tid på övningarna. Därefter är träning alltid ett bra sätt att vara tillsammans, och familjen kan skapa ett helt nytt gemensamt intresse. Samtidigt får träning både unga och gamla bort från dator- och tv-skärmen och en hälsosammare livsstil skapas.

 

 1. Följ ett träningsprogram

 

I början kan det gå bra att göra några mer eller mindre slumpmässiga övningar när du tränar hemma. När du kommer i bättre form blir det viktigare att träna efter ett program. Dels fastnar man inte för att man inte kan komma på en övning, dels ser programmet till att du tränar rätt muskelgrupper. Struktur i träningen hjälper till att hålla dig igång, och du blir mer medveten om att följa planen. Det finns många gratis träningsprogram på internet som kan användas fritt. YouTube är också ett bra ställe att hitta träningsprogram. Fördelen med video är att du kan se hur de enskilda övningarna ska utföras.

 

 1. Gå efter ett specifikt mål

 

Som tidigare nämnt kan du ha olika insteg och syften med träningen. Om du från början sätter dig ett mål som du vill uppnå, då kommer du aldrig att tvivla på vad du tränar för. Om målet till exempel är en viktminskning på 10 kilo, så sätt ett realistiskt datum för projektet. För att hålla motivationen uppe under kursen kan du med fördel ha med några delmål. Om du vill gå ner 10 kilo på fem månader så måste du gå ner 2 kilo i månaden. Efter 2 månader ska du ha gått ner 4 kilo osv. Ett stort mål kan vara svårt att se, men genom att sätta upp delmål kommer du alltid att nå framgång.

 

 1. Planera träningstid i kalendern

 

För att vara säker på att du håller dig till din träningsplan, boka in tid för det i kalendern. Även om du tränar hemma, och i princip kan träna när du vill, så avsätt nödvändig tid. Jämför det till exempel med att gå på fotboll 4 gånger i veckan – där ska man också ha koll på träningstiderna.

Se till att vara realistisk med planeringen. En stram och orealistisk plan blir snabbt demotiverande, och det är lätt att bli arg. Planera de tider då du vet att du kan träna. Det kanske inte är förrän barnen har lagt sig, eller hunden släppts ut - så länge det är planerat i förväg.

 

 1. Skriv ner dina framsteg

 

Precis som bilder är inspirerande kan anteckningar hjälpa dig att visualisera dina framsteg. Om du kontinuerligt registrerar din viktnedgång, antal armhävningar eller vad som är viktigt för dig får du en tydlig bild av framstegen. Det finns en hel del appar för detta ändamål, men du kan också göra ett enkelt kalkylblad, eller kanske bara anteckna resultatet på ett papper. Fördelen med att ha data elektroniskt är att du senare enkelt kan sortera och söka i dina resultat.

 

 1. Använd citat eller ett mantra

 

Du känner säkert till många av de inspirerande citat som ofta dyker upp på Facebook och Instagram och andra medier. Om du hittar några av de citat som du tycker är mest motiverande kan du upprepa dem för dig själv medan du tränar, som ett litet mantra. Det låter kanske lite banalt, men ett mantra tar bort fokus från den hårda träningen och innan du ser dig omkring är du klar med dagens program. Om du saknar idéer, sök på nätet efter "inspirerande citat", "inspirerande citat", "träningscitat" och liknande.

  

 1. Ny utrustning främjer motivationen

 

I början när du börjar träna är träningskläder och träningsredskap inte så viktiga. Här är det viktigare att hålla fokus på att få in några bra träningsrutiner. När du väl har kommit igång och du kan se att din form börjar förbättras och din kondition blir bättre måste du hålla motivationen uppe. Många tycker att det är väldigt motiverande att skaffa ny träningsutrustning. Vill du komma i ännu bättre form kan du överväga att köpa ett löpband eller en spinningcykel. Om du jobbar på dina muskler kan en träningsbänk eller ett hemmagym vara det som för dig framåt mot ditt nästa mål. Men mindre saker kan också lätt vara motiverande. Kanske är ett par nya träningsbyxor eller en träningströja det som behövs – och kanske till och med i en mindre storlek.

 

 1. Använd musik

 

Det finns olika åsikter om du gillar att lyssna på musik medan du tränar. Själv lyssnar jag aldrig på musik när jag springer i naturen utan som när jag tränar hemma. Musiken gör att träningen verkar lättare och tiden går fort medan du lyssnar på dina favoritlåtar. Musik kan dock också användas aktivt i träning. Om du tränar på motionscykel eller löpband kan en melodi med rätt rytm få dig att hålla takten – precis som när du dansar. Hitta en låt med en bra stark bas och en BPM (beats per minute) som passar syftet. Alla välkända musiktjänster har fitnessmusik och annan musik där BPM ges – försök bara att söka.

  

 1. Varierad träning

 

Se till att variera din träning så mycket som möjligt. Ensidig träning blir väldigt snabbt tråkigt och oinspirerande. Ensidiga övningar har också nackdelen att du lätt överbelastas muskler och senor och därmed ökar risken för skador. Om du använder ett träningsprogram, som nämnt ovan, är det lättare att bygga in variation i träningen.

 

 1. Använd träningsappar

 

Det finns ett hav av olika träningsappar som kan stödja dig i träningen – både gratis- och betalversioner. Det kan vara en ganska djungel att navigera genom alla olika appar som finns tillgängliga för telefonen. Ett faktum är dock att när du hittar rätt app finns det stor inspiration att hämta. I appen finns ofta tillgång till olika träningsprogram och övningar med bilder och instruktioner. Ofta finns det även möjlighet att notera framsteg, lägga upp egna bilder och mycket annat som har en positiv inverkan på motivationen.

 

 1. Få inspiration utifrån

 

En stor inspirationskälla kan komma från filmer och tidningar, som handlar om kända personer, idrottare, kroppsbyggare osv. Vem vill inte göra armhävningar efter att ha sett "Rocky" eller vill klättra i rep och lyfta tunga saker efter att ha sett "CrossFit Games". Du kan få mycket inspiration från förebilder och idoler, och det kan också vara oerhört lärorikt att höra om andras erfarenheter av träning. Använd tidningar, tidskrifter, filmer, dokumentärer, podcasts etc. och prova själv hur mycket inspiration och inte minst motivation till träning du kan få där.

 

 1. Ge dig själv stöd och massage

  

När du tränar är det mycket viktigt med stöd, så at du inte överbelastar dina led och muskler. På painhunter.se har vi det fantastiska Copper fit Knäbandage med värmeterapi. Det ger dig både stöd och värme för knät och hjälper med att lindra smärta samtidigt som det ger stöd så att du inte får mer smärta. Den är tillverkad i ett ultramjukt och andningsbart material och har inbäddade kopparfibrer som minskar lukt och fukt. De ger kompressionstryck om du är sportsligt aktiv, men hjälper därmed också till att återhämta dig snabbare. Men massage är också mycket bra för at hålla musklerna starka och friska. Hos painhunter.se har vi också en Powerboost Massagepistol från Sharper Image som är perfekt för ändamålet. Den är perfekt för att lossa muskelspänningar i hela kroppen och hjälper till med återhämtning. Den har fyra inkluderade massagehuvuden och du kan justera massagenivån när som helst. Sharper Image är ledande inom fitness, hälsa i USA och lanserades i norden i 2021.

 

16 tips som ger motivation till träning

  

Nu har du läst de 16 tipsen med motivation till träning. De olika råden kan var och en tillföra större motivation och inspiration i din träning. Använd tipsen som motiverar dig och glöm de andra först. När du har tränat ett tag, kom tillbaka och läs de 16 tipsen igen. Du kommer snabbt att upptäcka att de saker du värdesätter kommer att förändras i takt med din utveckling och dina framsteg.