Blogg

Allt du behöver veta om kompressionsklasser

{{ author }} Rasmus Bojesen Indsendt i Aug 17, 2022

Allt du behöver veta om kompressionsklasser

Allt du behöver veta om kompressionsklasser

Innan du väljer ditt kompressionsplagg är det nödvändigt att känna till de olika kompressions klasserna. Typiskt skiljer man mellan tre olika klasser, som täcker tre mycket olika behov. Det är därför viktigt att välja rätt kompressionsplagg så att du varken får för mycket eller för lite kompression. Kontakta din läkare om du är tveksam.

Kompressionen mäts i mmHg, där mm står för millimeter och Hg för kvicksilver. Den mäter hur plagget reagerar på en viss tryckförändring och avgör därmed hur mycket tryck du ger kroppen.

De tre olika kompressions klasserna är indelade i klass 1, klass 2 och klass 3. Klass 1 ger ett milt tryck och klass 3 ger ett starkt tryck. Välj därför alltid efter behov!

OBS: Alla våra produkter från Copper Fit tillhör klass 1.

Copper Fit är det mest populära varumärket bland flera elitidrottare i Danmark, USA och Kanada.

Flera studier visar att kompression ger ökad återhämtning före, under och efter träning. Orsaken till detta är att blodet mer effektivt lämnar venerna mot hjärtat.

 

Klass 1 - mild tryckhållfasthet (15-21 mmHg)

Alla kan ha nytta av att använda kompressionskläder med en mild kompressionsstyrka.

De vanligaste i denna styrka är stödstrumpor, som både används för att förhindra ömma och svullna fötter, trötthet eller små åderbråck.

Stödstrumpor är perfekta för vardagsbruk, där många använder dem. Det gäller om du står eller sitter i statiska ställningar under långa stunder – till exempel på jobbet, på flyg eller långa bilturer. De är också supereffektiva under graviditeten, för att förhindra eller minska svullnad i ben och fötter eller för behandling av små åderbråck.

Våra Copper Fit kompressionsstrumpor fungerar även bra som stöd för ben och vrister vid löpning, eftersom de hjälper till att bibehålla rörligheten och är tillverkade i det finaste materialet – utan sömmar och med andningsbara och luktreducerande kopparfibrer.

Klass 2 - medelstark tryckhållfasthet (23-32 mmHg)

Använd ENDAST klass 2 om det har rekommenderats av din läkare eller sjuksköterska.

Denna kompressionsstyrka används vanligtvis i samband med större problem som venös insufficiens eller åderbråck och är supereffektiv efter operation eller vid läkning av svåra brännskador.

Kompressionskläder av denna styrka bör inte användas till vardags, eftersom det kan ha motsatt effekt och minska blodcirkulationen i kroppen och hindra kroppen från att återhämta sig. Den ska därför endast användas i samband med operationer och med rekommendation av din egen läkare.

 

Klass 3 - mycket stark tryckhållfasthet (33-46 mmHg)

Använd ENDAST Klass 3 om medicinskt utbildad personal har godkänt användningen. 

Vid mycket stora olägenheter och ihållande utmaningar kan det finnas behov av kompressionsklass 3. Det är bara i mycket sällsynta fall man behöver denna kompressionsstyrka. Ofta är det patienter som lider av svåra åderbråck, svåra ödem och lymfödem, kronisk venös insufficiens eller vid behandling och förebyggande av venösa bensår och behandling av posttrombotiskt syndrom som har behov av detta.