Blogg

Kompression som behandling

{{ author }} Rasmus Bojesen Indsendt i Aug 17, 2022

Kompression som behandling

Kompression som behandling

Kompression främjar blodflödet i kroppen och kan med fördel användas mot svullna ben, vrister och fötter. Kompression ger konstant stöd till vener, artärer och venklaffar, vilket hjälper vätska och blod att återvända till hjärtat och sedan till lungerna där det syresätts. Denna process leder ut avfallsprodukter från kroppen och minskar förkalkning av blodkärl, vilket gör kompression till ett självklart val för diabetiker att använda.

Källa: Intervju med Claus Borup Skovsgaard, Tränings- och projektledare på Diabetesförbundet.

Även om kompression bidrar till en lång rad fördelar måste man ändå vara försiktig när man väljer kompression som behandling. Särskilt som diabetiker är det viktigt att undersöka produkten innan du använder den.

”Flera diabetespatienter har en nervsjukdom, som gör det svårt att känna kompressionstrycket. Det är därför viktigare att patienterna får en strumpa som är lätt, andas i, utan sömmar och kanter, så att foten inte belastas”, säger Claus Borup Skovsgaard i en intervju. "På så sätt undviker man för mycket tryck på blodomloppet, risk för svampinfektioner och irritationer", tillägger han och säger även att man alltid bör rådfråga sin läkare innan man väljer kompression som behandling.

Claus Borup Skovsgaard berättar hur man i stället kan behandla och förebygga eventuell smärta, svullnad och obehag som orsakas av diabetes: ”Det viktigaste är att patienten får blodcirkulationen i gång utan för högt kompressionstryck. Det kan till exempel göras med en fotmassage eller ett varmt fotbad. Alternativt kan du vila fötterna och massera dem på bra höjd, så att vätska och blod leds tillbaka till hjärtat. Dessa behandlingar fungerar både för att förebygga svullnad och lindra smärta”, säger Claus Borup Skovsgaard till Painhunter och påpekar att diabetespatienter med nervsjukdomar har svårt att känna temperaturen i fötterna, och det är därför viktigt att temperaturen på fotbadet är justerbar.

Eftersom diabetespatienter är mer benägna att få sår och tar längre tid att läka är det viktigt att de får en strumpa som inte sitter och trycker utan istället är lätt och andas. Däremot kan en kompressionsstrumpa vara nödvändig under kortare perioder om patienten har svår men. "Man får ofta svullnad, liktornar och en brännande, stickande känsla i ben och fötter, så här kan en kompressionsstrumpa behövas under en kortare period", säger Claus Borup Skovsgaard och berättar att patienter med hjärtsjukdomar måste vara extra försiktiga: "Med kompression som leder blodet tillbaka till hjärtat, bort från benen, kan det därför vara farligt om man har hjärtproblem”.

Avslutningsvis påpekar Claus Borup Skovsgaard hur viktigt det är att alltid rådfråga sin läkare innan man provar kompression som behandling.

Se vårt blogginlägg om kompressionsklasser för mer vägledning.